ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πληροφορίες
“Medwet” Βίλα Καζούλη, Κηφισιά, Λίλυ Μορντεχάϊ
τηλ 210 8089270 (!0-17), lily@medwet.org


ΘΕΜΑ

Συνάντηση Γάλλων και Ελλήνων μαθητών: Επίσκεψη σε μικρούς
άγνωστους θησαυρούς της Αίγινας (5-8/5)

Τα νησιά του Αιγαίου πελάγους έχουν μικρούς παραλιακούς υγροβιότοπους δηλαδή ρηχές περιοχές κυρίως σε εκβολές ρεμάτων, όπου σχηματίζονται «Δέλτα» και τα γλυκά νερά αναμειγνύονται με τη θάλασσα. Αυτά τα μικρά υδάτινα οικοσυστήματα μαζί με την ποικίλη βλάστηση που τα περιβάλλει, έχουν πολύ μεγάλη αξία για τη φύση και τον άνθρωπο. Η Αίγινα έχει τρεις σχετικές περιοχές. Στο Μαραθώνα, τη Βλυχάδα και τη Βαγία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες της διεθνούς συνθήκης RAMSAR που έχει υπογράψει και η Ελλάδα, τα δίκτυα των μικρών υγροτόπων είναι πολύτιμα και απαραίτητα:
-για την ρύθμιση των πλημμυρών ώστε να μειώνεται η έντασή τους
- για την ύπαρξη γλυκού νερού καθώς συνήθως το υπέδαφος των υγροτόπων λειτουργεί ως «αποθήκη νερού» και ταυτόχρονα, ως φράγμα ενάντια στην υφαλμύρωση
- για τον καθαρισμό του νερού, μια αποστολή που συνήθως εκτελείται από τις ρίζες των καλαμιώνων και των άλλων φυτών όταν η περιοχή παραμένει καθαρή από ρύπανση
-για την αναπαραγωγή και επιβίωση πολλών ψαριών όπως , η αθερίνα η τσιπούρα και το λαυράκι
- για τη μετανάστευση των πουλιών καθώς χρησιμεύουν ως ενδιάμεσοι σταθμοί
ξεκούρασης και τροφοδοσίας
-για την αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας της γύρω περιοχής
-για τη δημιουργία ωφέλιμου μικροκλίματος
-για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα
-για τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλίας


Επειδή η προστασία της φύσης ουσιαστικά αποτελεί προστασία του ανθρώπου, οι υγροβιότοποι προστατεύονται από την εθνική και τη διεθνή νομοθεσία αλλά και από πολλούς φορείς και διεθνείς οργανώσεις. Η διεθνής οργάνωση “MedWet” που ασχολείται με τους υγροβιότοπους της Μεσογείου με την σημαντική υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οργάνωσε από 5 έως 8 Μαϊου επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης Γάλλων μαθητών στην Αττική και την Αίγινα οι οποίοι συνεργάσθηκαν με Αιγινήτες μαθητές σε θέματα σχετικά με την αξία και την προστασία των μικρών παράκτιων υγροτόπων.

Οι μαθητές με τη στήριξη των καθηγητών τους, είχαν προηγουμένως μελετήσει την αξία και τις λειτουργίες αυτών των μικρών οικοσυστημάτων ενώ στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τους υγροβιότοπους της Αίγινας όπου ενημερώθηκαν από εμπειρογνώμονες ιχθυολόγους κλπ. Τέλος σε συνάντηση που έγινε στο ξενοδοχείο Μπράουν, πρότειναν στη Δημοτική Αρχή μέτρα προστασίας και συνεργασίας με τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους τουρίστες.

Τα νεαρά παιδιά δήλωσαν ότι θα ήθελαν όταν μεγαλώσουν
-να μην έχουν εξαφανισθεί τα ψάρια και τα πουλιά,
-να μειωθεί η ρύπανση
-να υπάρχει καθαρό νερό τουλάχιστον για τη γεωργία,
-να έχουμε λιγότερες πλημμύρες
-και γενικά να μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη που προσφέρουν οι φυσικοί πόροι.

Από την Αίγινα συμμετείχε η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου γυμνασίου Αίγινας με τον καθηγητή τους κ. Δημήτρη Βαλωμένο ενώ τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Μαράκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Για πρώτη φορά στην Αίγινα Εναλλακτικές και Οικοτουριστικές Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια και όλες τις προτιμήσεις . Για μεμονομένους ταξιδευτές ή για γκρούπ η Αίγινα έχει πολλά να προσφέρει και το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ έχει παράδοση σε ότι προσφέρει στον επισκέπτη.

«Για έναν …Επικούρειο Τουρισμό»

Διασπορείς: Αναζητώντας την παράδοση στη Μεσόγειο, ανακαλύπτουν χαμένες γεύσεις και μυρωδιές Ο Ανδρέας Δρανδάκης μαζί με μία ομάδα εθελοντών από την Κρήτη, συλλέγει, διασώζει και διανέμει σπόρους σπάνιων παραδοσιακών ποικιλιών. 31.03.2014