ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ATTICA ENDURO στην ΑΙΓΙΝΑ

Μ.Κ.Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ : Αγώνες Attica Enduro στην Αίγινα
Αίγινα : 16/04/2010
Επειδή η μισή αλήθεια είναι τις περισσότερες φορές χειρότερη από το μεγαλύτερο ψέμα και επειδή έχουν διατυπωθεί πολλές ανακρίβειες όσον αφορά τη δράση του Εργαστηρίου της Αίγινας σχετικά με τους αγώνες Attica Enduro Cup 2010 στην Αίγινα έχουμε να δηλώσουμε τα έξης :
Ενημερωθήκαμε σχετικά με τη διεξαγωγή των Αγώνων Εnduro στις 6/4/2010 από έντυπα και ηλεκρονικά μέσα του νησιού μας στα οποία αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι η διαδρομή σύμφωνα με τους διοργανωτές θα περιελάμβανε διαδρομές 100 μηχανών Enduro σε ένα δις επαναλαμβανόμενο κύκλο μέσα από παλιά μονοπάτια από Ανιτσαίου , Τούρλο , Μεσαγρό και Παλιαχώρα κλείνοντας μέσω ρέματος τον κύκλο της διαδρομής στο Λεόντη.
Στις 8/4/ 2010 ζητήσαμε από τον Δήμο και από το Δασονομείο Αίγινας να μας ενημερώσει για την διαδρομή του αγώνα και τους ρωτήσαμε εάν στην κατοχή τους υπάρχει χάρτης. Και οι δυο υπηρεσίες δήλωσαν άγνοια για τη διαδρομή και την ύπαρξη χάρτη . Στη συνάντηση που είχαμε με την υπεύθυνη Δασονομείου Αίγινας κα Κ. Παπαμιχαήλ μας είπε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση από οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία (Δήμο Αίγινας , Δασαρχείο Πειραιά) πως η ίδια είχε ενημερωθεί από το διαδίκτυο για την διεξαγωγή Αγώνων Enduro στην Αίγινα και ήδη είχε ζητήσει περαιτέρω ενημέρωση από την Διεύθυνση Δασών Πειραιά και το Δήμο Αίγινας.
Βέβαια ύστερα από συνάντηση στις 10/04/2010 που επιδιώξαμε να έχουμε με το πρόεδρο του σωματείου «Άρτεμης» κο Β. Σταθούλια που διοργανώνει φέτος το 2ο Attika Enduro μας διέθεσε κοινοποιημένο έγγραφο του Σωματείου του στο Δασονομείο Αίγινας με ημερομηνία 22/03/2010 όπου ανακοινώνει την διεξαγωγή του αγώνα. Στην συνάντηση μας αυτή μελετήσαμε τον χάρτη της διαδρομής που μας δόθηκε λίγες ώρες πριν από τον αντιδήμαρχο Κο Γ. Παπαδόπουλο. Στην από κοινού με τον Κο Σταθούλια ανάγνωση του χάρτη αλλά και αυτοψία διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για διαδρομή και μέσα από μονοπάτια .
Στη συνέχεια λάβαμε δύο fax με ημερομηνίες 08/04/2010 και 12/04/2010 που αναφέρουν ότι « οι αγώνες αυτοί αφορούν δραστηριότητα που δεν προβλέπετε και δεν επιτρέπετε σύμφωνα με την ισχύουσα δασική νομοθεσία και ότι στις περιπτώσεις που ο Δήμος Αίγινας σχεδιάζει είτε να διοργανώσει είτε να στηρίξει οργανωτικά εκδηλώσεις ή εν γένει δραστηριότητες οι οποίες αφορούν σε περιοχές δασικού χαρακτήρα οφείλει να ζητεί δια της υποβολής εγγράφου ερωτήματος την άποψη της δασικής υπηρεσίας».
Έχουμε στη διάθεση σας και τα δύο φαξ που η Διεύθυνση Δασών Πειραιά κοινοποίησε στο Δήμο , στη Μ.Κ.Ο .στην Αθλητική Ένωση «Άρτεμις» και στη Μotor and Nature .

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιλαμβανόμαστε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν συνεργάζονται μεταξύ τους , αφήνουν τον πολίτη στην άγνοια και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις επιρρίπτοντας ευθύνες σε πολίτες που απλά θέλουν να ενημερωθούν για ζητήματα που τους αφορούν.
Το Εργαστήρι της Αίγινας , φορείς και πολίτες που αντέδρασαν στην διεξαγωγή των αγώνων σαφώς είχαν άγνοια για το γεγονός που ανακοινώθηκε ως «απόβαση» στο νησί 100 enduro μηχανών που θα διασχίσουν δασικούς δρόμους και δύσβατα μονοπάτια.
Συστήνουμε στον υπό σύσταση τοπικό σύλλογο που έκανε την πρόσκληση στην αθλητική ένωση «Άρτεμις» καθώς και στην ίδια την ένωση αλλά και στον Δήμο Αίγινας που θέτει υπό την αιγίδα του τέτοιου είδους αγώνες, να ενημερώνει για τις θετικές συνέπειες μιας τέτοιας διοργάνωσης για το νησί μας. Διαβάζοντας άλλωστε το δελτίο τύπου των διοργανωτών μας εξέπληξε το γεγονός ότι παρ’ όλη την εμπειρία που έχουν σε τέτοιες διοργανώσεις στέλνουν εκ των υστέρων δελτία τύπου προς ενημέρωση και επισκέπτονται εκ των υστέρων τα σχολεία των περιοχών για να μιλήσουν για την «οδική ασφάλεια και συμπεριφορά».
Θα συμφωνήσουμε με τους διοργανωτές του Attica Enduro στο ότι « η ασφάλεια είναι το πρώτο μέλημα και αυτό απαιτεί γνώση αλλά και σοβαρότητα μαζί » , αλλά τους ενημερώσαμε ήδη ότι η Αίγινα δεν είναι Αττική και ότι η δραστηριότητα των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών δεν περιορίζεται στον οικισμό αλλά και έξω από αυτόν.
Το «ολόφρεσκο παράδειγμα της διώρυγας Ισθμού» που κατά δήλωση του Κου Σταθούλια θα περάσει σε προβολή διεθνώς για το 2010 αυτή του Παρθενώνα, μας είναι παντελώς αδιάφορη γνωρίζοντας τι προβάλλεται στις μέρες μας μέσα από τα ΜΜΕ. Εάν αυτή την προβολή περιμένουμε για το Ναό της Αφαίας και την Παλιαχώρα και αν αυτές ήταν οι προθέσεις του Δήμου και των διοργανωτών του αγώνα, τότε θα περιμένουμε καρτερικά τις εξελίξεις και θα χαμογελάσουμε με το γνωστό «Αιγινήτικο μειδίαμα».
Άλλωστε το Εργαστήρι της Αίγινας αλλά και οι πολίτες της βόρειας πλευράς του νησιού μέχρι πρότινος ήταν γνωστοί για τις επιδόσεις τους στο endurο χάριν στην ειδική διαδρομή – συνδετικός άξονας Αίγινας - Αγ. Μαρίνας μια προσφορά της Νομαρχίας Πειραιά.
Επίσης το Εργαστήρι της Αίγινας και οι φίλοι του, όπως κάθε Σαββατοκύριακο, δεν θα ακυρώσουν τις δραστηριότητές τους όπως παραδείγματος χάρη, περιπάτους , μάζεμα κάππαρης, ιππασία και ποιμνιοβοσκή.
Δεν σκοπεύουμε να προβούμε σε καταγγελίες , μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα, αλλά αντιθέτως να συνυπάρξουμε αρμονικά και παράλληλα να προστατεύσουμε το φυσικό, δομημένο και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου μας .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Για πρώτη φορά στην Αίγινα Εναλλακτικές και Οικοτουριστικές Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια και όλες τις προτιμήσεις . Για μεμονομένους ταξιδευτές ή για γκρούπ η Αίγινα έχει πολλά να προσφέρει και το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ έχει παράδοση σε ότι προσφέρει στον επισκέπτη.

«Για έναν …Επικούρειο Τουρισμό»

Διασπορείς: Αναζητώντας την παράδοση στη Μεσόγειο, ανακαλύπτουν χαμένες γεύσεις και μυρωδιές Ο Ανδρέας Δρανδάκης μαζί με μία ομάδα εθελοντών από την Κρήτη, συλλέγει, διασώζει και διανέμει σπόρους σπάνιων παραδοσιακών ποικιλιών. 31.03.2014